Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Ge medicin till barn

Ge medicin till barn

Antibiotika hjälper mot många infektioner. Tyvärr tycker en del barn att antibiotika smakar illa. Det finns antibiotikasorter som smakar mindre än andra men dessa kan samtidigt ge fler bieffekter och även ökad risk för resistens hos bakterier. Här har vi samlat några tips och tricks som kan hjälpa föräldern att komma runt smaken.

Många läkemedel till barn finns i flera beredningsformer för att underlätta behandlingen. Lyssna därför gärna på föräldrarna och barnet för att höra vilken form som passar dem bäst. För Kåvepenin finns det i till exempel, förutom oral suspension, små tabletter som är anpassade till just barn.

Tio knep för att få barnet ta sin medicin

  1. Förklara så enkelt och tydligt som möjligt för barnet varför det är viktigt att ta medicinen. Precis som för vuxna så är det viktigt att se till att barn förstår varför de ska ta en medicin.
  2. Låtsas att ett gosedjur eller någon leksakskompis ska få medicin. Barnet kan sedan få ge medicinen till kompisen.
  3. Berätta en saga om någon annan som ska ta sin medicin.
  4. Låt barnet få ta medicinen själv. Barnet kan till exempel hålla i skeden själv eller åtminstone tillsammans med den vuxna.
  5. Föräldern kan blanda ut medicinen med något sött som döljer smaken, till exempel sylt eller chokladsås, om barnet tycker att medicinen smakar illa. Men blanda inte ut med för stor mängd. Undvik också att blanda ut med barnets favoritsmaker eftersom det kan ge en negativ betingning som istället innebär att barnet slutar att tycka om smaken. Det är därför olämpligt att blanda ut det i barnets välling.
  6. Låt barnet suga på en isbit eller lite äta glass innan barnet får medicinen. Kyla kan bedöva smaklökarna och på så sätt dämpa smaken av medicinen.
  7. Barn i 3-4 årsåldern kan ofta svälja små tabletter om föräldern lägger dem långt bak på tungan. Det är ofta mindre jobbigt för barnet, dels eftersom tabletten inte smakar lika mycket och dels för att det går snabbt att få i sig medicinen.
  8. Föräldern kan även gömma de små tabletterna i till exempel en kokad makaron, så att barnet kan slippa känna av smaken.
  9. Spädbarn får lättast i sig medicin med hjälp av en doseringsspruta. Läkemedlet sprutas in i mungipan mot insidan av kinden.
  10. Belöna barnet efteråt! När barnet tagit sin medicin kan föräldern ge något gott att äta, läsa en favoritsaga eller leka en rolig lek.