Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Medicin till barn

Hur får du ditt barn att enkelt ta sin medicin?

Antibiotika hjälper mot många infektioner. Tyvärr tycker en del barn att antibiotikamediciner smakar illa. Det finns antibiotikasorter som smakar mindre än andra men dessa kan samtidigt ge fler bieffekter och även ökad risk för resistens hos bakterier. Här har vi samlat några tips och tricks som kan hjälpa dig och ditt barn att komma runt smaken.

Tio knep för att få barnet ta sin medicin

  • Förklara så enkelt och tydligt du kan för ditt barn varför det är viktigt att ta medicinen. Precis som för vuxna så är det viktigt att se till att barn förstår varför de ska ta en medicin.
  • Låtsas att ett gosedjur eller någon leksakskompis ska få medicin. Barnet kan sedan få ge medicinen till kompisen.
  • Berätta en saga om någon annan som ska ta sin medicin.
  • Låt barnet få ta medicinen själv. Barnet kan till exempel hålla i skeden själv eller åtminstone tillsammans med den vuxna.
  • Blanda ut medicinen med något sött som döljer smaken, till exempel sylt eller chokladsås, om barnet tycker att medicinen smakar illa. Men blanda inte ut med för stor mängd eftersom det bara tar längre tid att få i sig medicinen då. Undvik också att blanda ut med barnets favoritsmaker eftersom det kan ge en så kallad negativ betingning som istället innebär att barnet slutar att tycka om smaken. Det är därför olämpligt att blanda ut det i barnets välling.
  • Låt barnet suga på en isbit eller lite äta glass innan du ger barnet medicinen. Kyla kan bedöva smaklökarna och på så sätt dämpa smaken av medicinen.
  • Det finns riktigt små tabletter som är anpassade för barn. Dessa kan barn i 3-4 årsåldern ofta svälja hela om du lägger dem långt bak på tungan. Eftersom tabletten inte smakar lika mycket och det går snabbt att få i sig medicinen är det ofta mindre jobbigt för barnet.
  • De små tabletterna kan du även gömma i till exempel en kokad makaron, så att barnet kan slippa känna av smaken.
  • Spädbarn får lättast i sig medicin med hjälp av en doseringsspruta. Spruta in läkemedlet i mungipan mot insidan av kinden.
  • Belöna barnet efteråt! När barnet tagit sin medicin kan du ge något gott att äta, läsa en favoritsaga eller leka en rolig lek.

Biverkningar av antibiotika

Det är vanligt att bli lös i magen eller må illa av antibiotika. Att äta mat som innehåller mjölksyrabakterier, till exempel filmjölk, brukar minska besvären. Receptfria tabletter med mjölksyrebakterier finns att köpa på apotek. En del personer kan vara överkänsliga mot antibiotika vilket kan visa sig i form av klåda, utslag eller andningsbesvär. Det är ovanligt att antibiotika ger allergiska reaktioner, men de kan i enstaka fall vara allvarliga. Kontakta din läkare om du misstänker att ditt barn reagerar på antibiotikabehandlingen.

Tänk på att det inte är bra att avbryta en antibiotikabehandling tidigare än vad som ordinerats. Även om det känns som att sjukdomen eller symtomen försvunnit kan de komma tillbaka och ibland till och med förvärras. Det kan också ta ett tag innan läkemedlet börjar verka och då gäller det att ha tålamod.

Att glömma en enstaka dos eller råka ta en dos för mycket brukar sällan innebära några problem. Händer det upprepade gånger är det dock klokt att kontakta en läkare eller fråga på apoteket.

Om antibiotika

Om antibiotika

I Sverige finns idag ett 60-tal olika antibiotikapreparat tillgängliga på apoteken. Här kan du lära dig mer om hur antibiotika fungerar och vanliga biverkningar.

Lär dig mer om antibiotika