Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Feber hos barn

Feber hos barn

Feber är en vanlig och naturlig reaktion vid infektioner i kroppen. Hos barn kan temperaturen variera mycket, både när de är friska och när de är sjuka.

Symtom på feber

Friska barn kan ha en normaltemperatur mellan 36-37,8° C. Mild feber är 38-39° och hög feber är över 39° C. Ibland kan feberyra förekomma men det är inte farligt.

Vissa barn kan få feberkramper. Barnet spänner sig i kroppen, rycker i armar och ben, förlorar medvetandet en liten stund och kan bli blå om läpparna. Det kan vara obehagligt för en förälder att se hos sitt barn men det går över på några minuter.

Feber hos barn

När ska jag söka vård?

Uppsök alltid barnakut om ditt barn får feberkramper för att utesluta att inte kramperna beror på något annat än febern.

Du bör också söka vård om du har ett barn under tre månader med hög feber. För barn som är äldre än tre månader är det viktigaste att du är uppmärksam på allmäntillståndet i kombination med en hög feber. Om ett barn blir svårkontaktat, extremt slött eller inte blir bättre efter febernedsättande läkemedel ska du ta kontakt med barnakuten.

Bihåleinflammation

Infektioner hos barn

När ett barn föds har det inte ett fullt utvecklat immunförsvar. Under uppväxten fortsätter det att byggas upp och bli mer effektivt.

Lär dig om infektioner hos barn