Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation

Från näshålan finns smala förbindelser till bihålorna, som är hålrum i skelettet innanför ansiktet. Vid förkylningar kan dessa hålrum fyllas med bakterier, slem och var och orsaka bihåleinflammation.

Bihåleinflammationer orsakas oftast av bakterier, så kallade pneumokocker eller Haemophilus influenzae. En bihåleinflammation orsakad av bakterier uppstår sällan under den första veckan av en förkylning.

Symtom på bihåleinflammation

En långdragen förkylningen kan leda till bihåleinflammation vilket känns i form av värk i pannan, kinderna, runt ögonen eller i överkäken beroende på vilka bihålor som har drabbats. Det kan också ge svullnad vid sidan av näsan och gulgrönt snor. Ofta drabbas bara ena sidan av ansiktet. Infektionen kan göra att personen känner sig hängig och ibland får feber. Ofta gör det ondare att luta sig framåt eller böja sig ner.

Om snuvan beror på allergi är den rikligare, rinnigare och klarare i färg. En ensidig och blodig eller varig snuva kan även bero på att barnet har petat in något i näsan.

När ska jag söka vård?

Misstänker du en bihåleinflammation hos ditt barn ska du kontakta vårdcentral.

Behandling av bihåleinflammation

Ofta låter man infektionen självläka eftersom de flesta känner sig bättre inom ett par veckor efter att de första förkylningssymtomen uppstått, men ibland får barnet en symtomanpassad antibiotikakur. Då brukar det ta ungefär fem dagar innan barnet känner sig friskare. Läkaren kan också, om det behövs, punktera bihålorna för att skölja ur var och slem. 

Så lindrar du bihåleinflammationen

  • Vid bihåleinflammation är det viktigt att dricka mycket för att tunna ut slemmet i bihålorna.
  • Det kan hjälpa att hålla huvudet över vattenånga.
  • Besvären kan öka av temperaturförändringar så försök att undvika stark kyla eller värme.
  • Att ligga ner brukar förvärra värken så försök att hålla huvudet i högläge, gärna med många kuddar under huvudet i sängen.
  • Receptfria smärtstillande läkemedel och näsdroppar/-spray brukar kunna lindra symtomen. Spädbarn ska inte använda näsdroppar/-spray men däremot kan några droppar bröstmjölk i näsan hjälpa.