Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Egenvård

Egenvård

Oavsett vad som orsakar en infektion finns det några generella behandlingsråd. Här listar vi våra tips på hur typiska symtom på infektion kan lindras, inte minst för att barnet ska kunna sova bra om nätterna. Barn är i stort behov av sömn eftersom de växer och utvecklas. Vid sjukdom är ofta sömnbehovet ännu större och viktigt för tillfrisknandet. Informera föräldrar om att vila är A och O.

Feber

Bland barn kan kroppstemperaturen variera mycket, både i friskt och sjukt tillstånd. Friska barn kan ha en normaltemperatur mellan 36-37,8 0C. Mild feber är 38-39 0C och hög feber är över 39 0C.

Mild feber behöver sällan behandlas med febernedsättande om barnet inte är påverkat i övrigt. Om ett barn får hög feber rekommenderas febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol eller, till barn över sex månader, ibuprofen. Barn ska däremot inte ges preparat som innehåller acetylsalicylsyra.
Barn med feber ska försöka dricka mycket. Det är också bra att ha svalt i rummet och att inte klä på barnet för mycket.

Vissa barn kan få feberkramper. Barnet spänner sig i kroppen, rycker i armar och ben, förlorar medvetandet en liten stund och kan bli blå om läpparna. Det är viktigt att undersöka barn med feberkramper för att utesluta differentialdiagnoser. Tyvärr hjälper inte febernedsättande läkemedel mot feberkramper men man kan försöka lägga barnet på sidan och se till att det kyls ner genom att ta bort filtar och badda med blöt trasa.

Snuva och svullna slemhinnor

Koksaltdroppar kan hjälpa för att tunna ut snuvan vid öron-, näs- och bihåleinfektioner. Näsdroppar och nässpray verkar avsvällande och minskar symptomen. Det bör dock inte användas mer än tio dagar i sträck. Spädbarn ska inte använda näsdroppar eller -spray, men några droppar bröstmjölk kan hjälpa, dels genom att tunna ut snuvan och dels genom att det har en antiseptisk effekt.

Att sitta upp eller att ha mycket kuddar under huvudet minskar också svullnaden, vilket underlättar både vid öron-, näs-, bihåle- och halsinfektioner.
Ett svalt rum kan minska svullnad och smärta i öron och bihålor.

Hosta

Hosta är en del av kroppens försvar och ska inte dämpas i onödan. Om hostan blir så besvärlig att barnet inte kan sova kan dock hostdämpande (till barn över två år) eller slemlösande hostmedicin ( till barn över 6 månader) ges.
Hostan kan även minska genom att hålla huvudet i högläge vid vila.

Slembildning

Vid feber eller infektioner som ger en besvärande slemproduktion är det väldigt viktigt att dricka mycket.

Klåda

Är huden torr är det viktigt att ofta smörja in den med vanlig, oparfymerad hudkräm och att försöka minska uttorkning genom att undvika långa bad. För att minska klådan kan man även pudra på talk eller potatismjöl och kyla ner huden med kylbalsam eller zinkpasta. Det kan också kännas bra att badda huden med en fuktig, kall handduk.