Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Öroninflammation

Öroninflammation

När bakterier eller virus lyckas ta sig in i mellanörat, som sitter bakom trumhinnan, kan de orsaka en öroninflammation. Barn drabbas väldigt ofta av dessa inflammationer.

Ungefär åtta av tio öroninflammationer orsakas av bakterier, oftast pneumokocker och Haemophilus influenzae. De tar sig till mellanörat från näsan, genom örontrumpeten, eller från ytterörat.

Symtom på öroninflammation

Det vanligaste symtomet är att barnet får ont i örat, vanligtvis i samband med en förkylning och nästäppa. Värken brukar bli värre på natten. Feber, lockkänsla och nedsatt hörsel kan också förekomma.

Små barn ger sällan uttryck för smärtan men är ofta allmänpåverkade, lättirriterade och tappar aptiten. De kanske också tar sig på öronen och har hög feber.

Ibland kan trumhinnan spricka och då rinner var eller vätska ut ur örat. Efter det brukar smärtan upphöra.

När ska jag söka vård?

Öroninflammationer hos barn upp till tolv år brukar gå över av sig självt inom två till tre dygn. Om det fortfarande gör ont i örat eller febern inte har gått ner efter två-tre dagar, om öroninflammationen är dubbelsidig, om det rinner så mycket vätska ur örat att kudden blir fuktig eller om allmäntillståndet blir sämre ska du uppsöka vårdcentral.

Behandling av öroninflammation

Om öroninflammationen orsakas av bakterier och symtomen kvarstår efter två till tre dagar kan barnet få passande antibiotika. Antibiotikakuren brukar vara fem dagar lång och det är viktigt att slutföra den även om barnet verkar friskt tidigare.

Barn under ett år med öroninflammation i båda öronen behandlas oftast med antibiotika oavsett om det har gått två till tre dagar eller inte.

Om sjukdomsförloppet varit okomplicerat behövs normalt ingen efterkontroll av öronen. Om ett barn under fyra år haft öroninflammation i båda öronen samtidigt eller om hörseln är nedsatt efteråt ska man efter tre månader göra en efterkontroll. Om ett barn har tre eller fler öroninflammationer under ett år ska barnet remitteras vidare till barnläkare för att få en ordentlig undersökning av öronen.

Så lindrar du öroninflammationen

  • För att lindra smärtan kan du se till att barnet har huvudet i högläge och ett svalt rum. Det minskar svullnaden i örat.
  • Under de två-tre första dagarna kan man försöka dämpa symtomen med receptfria smärtstillande läkemedel och näsdroppar/-spray. Spädbarn ska inte använda näsdroppar/-spray men däremot kan några droppar bröstmjölk i näsan hjälpa.
  • Smärtstillande läkemedel kan lindra. Barn under sex månader bör inte ges något annat än paracetamol, medan äldre barn även tål ibuprofen.

Kan jag hjälpa mitt barn att undvika infektionen?

Du kan hjälpa ditt barn genom att tidigt ge näsdroppar så att inte infektionen får fäste i örat. Om öroninflammationen ofta kommer tillbaka kan du diskutera med din läkare om det kan hjälpa med ett tillfälligt ingrepp i trumhinnan för att minska risken för inflammationer.

Ögoninflammation hos barn

Ögoninflammation hos barn

Ögoninflammationer är oftast orsakade av bakterier eller virus som infekterar ögat i samband med en förkylning.

Lär dig om ögoninflammation