Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Halsfluss

Halsfluss

Halsfluss hos barn

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som kan orsakas av både virus och bakterier. Infektionen går oftast över av sig själv efter ett par veckor men ibland kan det vara bra att söka vård.

Symtom på halsfluss

Typiska symtom på halsfluss är att den drabbade får riktigt ont i halsen och ibland svårigheter att svälja på grund av smärtan och svullnaden i svalget.
Om du får symtom på halsfluss som långsamt blir värre och som kommer i samband med en förkylning beror infektionen troligtvis på ett virus. Då kan också små blåsor i munnens bakre del dyka upp och det kan göra ont när de spricker. Vid halsfluss tillsammans med svullna lymfkörtlar på halsen kan det handla om Epstein-Barr-virus som ger körtelfeber. Det drabbar oftast barn i skolålder.

Bakterieorsakad halsfluss beror oftast på en infektion med grupp-A-streptokocker. Den drabbade får då ofta hög feber och de typiska symtomen på halsfluss dyker oftast upp snabbt och är kraftigare. I samband med streptokockorsakad halsfluss kan personen få utslag på huden och smultrontunga (röd, svullen, prickig tunga). Det är symtom på scharlakansfeber.

När ska jag söka vård?

Halsfluss går ofta över av sig själv på en till två veckor. Men du ska alltid kontakta vårdcentral om ditt barn har feber i mer än tre dagar, om barnet har svårt att svälja och väldigt ont i halsen eller om allmäntillståndet plötsligt blir mycket sämre. Om barnet får en halsböld, med specifik smärta på ena sidan och börjar prata grötigt, ska du snarast uppsöka vårdcentral. Vid körtelfeber kan det ta månader innan barnet känner sig helt återställd men eftersom den infektionen är virusorsakad hjälper inte antibiotika.

Behandling av halsfluss

Det går lätt att se om en halsfluss är orsakad av streptokockbakterier eller inte med hjälp av ett snabbtest på vårdcentralen. En bakterieorsakad halsfluss behandlas bäst med vanligt penicillin. Det förkortar sjukdomstiden med ett par dagar. Vanligt penicillin fungerar bäst som behandling eftersom det har ett smalt spektrum. Det betyder att penicillinet har en specifik effekt på de bakterier som orsakar halsflussen utan att påverka kroppens nyttiga bakterier (normalfloran) allt för mycket. 

Om barnet har fått en halsböld tömmer man först bölden på var innan man påbörjar antibiotikakuren. Om ett barn drabbas av halsböld eller har återkommande bakterieorsakad halsfluss kan man operera bort halsmandlarna.

Så lindrar du halsflussen

  • Vid halsfluss är det viktigt att dricka regelbundet.
  • Kall mat och dryck, till exempel glass, kan lindra smärtan.
  • Receptfria smärtstillande läkemedel och näsdroppar/-spray brukar kunna lindra symtomen.
  • Barnet kan återgå till dagis eller skola när det har frisknat till och är piggt nog att vara med och delta i aktiviteterna. Enligt en tumregel är en person smittfri två dagar efter påbörjad antibiotikakur. Men kom ihåg att det är viktigt att alltid slutföra den antibiotikakur som har skrivits ut.

Kan jag hjälpa mitt barn att undvika infektionen?

Låt barnet vistas mycket utomhus och undvik att vara nära personer som du vet bär på en infektion. Du minskar också alltid risken för smitta med en god handhygien.

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation

Från näshålan finns smala förbindelser till bihålorna, som är hålrum i skelettet innanför ansiktet. Vid förkylningar kan dessa hålrum fyllas med bakterier, slem och var och orsaka bihåleinflammation.

Om bihåleinflammation