Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion hos barn

Urinvägsinfektioner är relativt vanligt hos barn. Pojkar drabbas upp till sex månaders ålder och flickor över sex månader. Till skillnad från många andra infektioner kan urinvägsinfektioner bero på en för bra hygien.

Urinvägsinfektioner orsakas vanligtvis av nyttiga kolibakterier som normalt finns i tarmen. Om de hamnat i urinröret och vandrat upp i urinblåsan är de inte längre ofarliga eftersom det inte ska finnas några bakterier i urinblåsan.

Symtom på urinvägsinfektion

Urinvägsinfektioner kan vara svåra att upptäcka hos barn. Hos spädbarn kan det visa sig i form av hög feber, utebliven viktökning eller allmän trötthet och svaghet. Hos lite äldre barn kan en urinvägsinfektion göra att barnet behöver kissa ofta och att det gör ont när barnet kissar. Ibland kan urinen lukta illa.

En urinvägsinfektion utan feber har oftast bara drabbat urinblåsan och kallas blåskatarr. Urinvägsinfektioner kan även spridas upp i njurbäckenet. Det brukar leda till hög feber eller återkommande febertoppar och ibland magont, kräkningar och ont i buken eller ryggen. Njurbäckeninflammation är vanligt hos små barn.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker njurbäckeninflammation är det viktigt att en läkare får göra en undersökning, bland annat för att utesluta missbildning i urinvägarna.

En urinvägsinfektion hos små barn kan vara svår att upptäcka. Om spädbarnet har hög feber eller inte ökar i vikt verkar allmänt trött och svag bör du kontakta sjukhus.

Om du misstänker en urinvägsinfektion hos ett lite äldre barn ska du uppsöka vårdcentral så att ditt barn får lämna ett urinprov. För att spara tid kan du ta med dig ett urinprov från första toalettbesöket på morgonen i en ordentligt rengjord burk. Då ska du försöka undvika den första mängd kiss som kommer och bara samla det sista. På mindre barn samlas urin i en plastpåse som vårdcentralspersonalen tejpar fast.

Behandling av urinvägsinfektion

Det vanligaste är att barnet får en passande antibiotikakur efter att ha lämnat urinprov som visar på en bakterieinfektion. Barn med njurbäckeninflammation kan ibland behöva läggas in på sjukhus i några dagar för observation.

Så lindrar du urinvägsinfektionen

Att dricka ordentligt brukar hjälpa vid en urinvägsinfektion, så se till att ditt barn får i sig vätska regelbundet. Lite äldre barn kan även pröva att dricka tranbärsjuice. Juicen gör urinen något sur och då trivs bakterierna sämre i urinblåsan.

Kan jag hjälpa mitt barn att undvika infektionen?

En urinvägsinfektion smittar inte. Däremot kan överdriven tvättning av området göra att det bli mer känsligt för infektioner eftersom kroppens naturliga skydd mot bakterier försvagas.

Flickor kan tänka på att tvätta och torka framifrån och bakåt för att minska risken för att tarmbakterier når urinröret. Dessutom är det viktigt för barnet att regelbundet kissa och att lära sig att ta tid på sig på toaletten så att blåsan hinner tömmas ordentligt. Det sköljer bort bakterier och hindrar dem från att få fäste i urinvägarna.

Andra vanliga infektioner och inflammationer som drabbar barn