Sömnstörningar

Sömnstörningar vid infektion

Barn är i stort behov av sömn eftersom de växer och utvecklas. När vi är sjuka har vi ofta ett ännu större sömnbehov eftersom det är viktigt för att vi ska kunna bli friska. Samtidigt kan infektionen på olika sätt göra det svårt att sova.

Öroninflammation eller bihåleinflammation

Vid öroninflammation eller bihåleinflammation kan sömnen störas på grund av att inflammerade örongångar och bihålor gör ondare när man ligger ner.

Så kan du hjälpa barnet att sova bra

Ett svalt sovrum kan minska symtomen vid olika sjukdomar. Det kan minska feber, minska smärtan i öronen vid öroninflammation och i bihålorna vid bihåleinflammation. Lägg också gärna fler kuddar under huvudet för att få det att hamna i högläge för att minska svullnaden i örat.

Halsfluss eller förkylning

Om ett barn har halsfluss eller är förkylt kan det vara svårt att sova eftersom den liggande ställningen förvärrar svullnaden i näsa och hals och gör det svårt att andas. Vid lunginflammation kan även hostan förvärras av den liggande ställningen.

Så kan du hjälpa barnet att sova bra

Lägg fler kuddar under huvudet så att det hamnar i högläge. Det kan minska svullnaden i slemhinnorna. Smärtstillande läkemedel med paracetamol kan också hjälpa om barnet har väldigt ont.

Hudinfektioner

Hudinfektioner kan ge väldigt irriterande klåda och kan också göra det svårt att somna.

Så kan du hjälpa barnet att sova bra

Vid irritation i huden kan man antingen smörja in med oparfymerad hudkräm eller pudra på talk eller potatismjöl för att lindra klådan.